english

Lejárt követelés

A gazdaság minden szereplője előtt jól ismert, hogy a késedelmes fizetés és a körbetartozás a gazdasági folyamatok hétköznapi részéve vált, így a követelésbehajtás is a vállalkozások tevékenységének sajnálatos velejárója lett. A likviditás gyengesége, a fizetésképtelenség fenyegető jelenléte könnyen okozhatják egy cég ellehetetlenülését.

Az ebből eredő problémák közül meggyőződésünk szerint a legsúlyosabb, hogy az érintett vállalkozásoknak külön időt és energiát kell fordítaniuk követeléseik beszedésére, valamint kieső bevételeik pótlására.
 
A követeléskezelés jogszerű és hatékony technikáinak ismerete, illetve a kintlévőségek behajtásával kapcsolatos jogszabályi háttér változásainak nyomon követése a legkisebb cégektől a nagyvállalatokig megkerülhetetlen kérdés. Statisztikáink azt igazolják, hogy a lejárt követelések érvényesítésekor az idő szerepe kulcsfontosságú. Minél rövidebb idő telik el a számla lejárta és az eljárás megindítása között, annál biztosabb a siker a megtérülést tekintve.

A gördülékeny pénzügyi működéshez és az üzleti kockázatok csökkentéséhez figyelembe kell venni bizonyos szabályokat, valamint meg kell tenni a megfelelő óvintézkedéseket. Az egyik legfontosabb cél nyilvánvalóan a kintlévőségek keletkezésének megakadályozása, azonban minden ilyen irányú törekvés ellenére bekövetkezhetnek előre nem látható fizetési halasztások, elmaradások, „nem fizetések", és korábban stabilnak hitt partneri kapcsolatokban is számolni kell a követelésbehajtás lehetőségével.

A követeléskezelés egy különleges és igen kényes szakterület, sok - főként kis és közepes - cég mégis csak a legvégső esetben fordul specialistákhoz kintlévőségeinek átvilágítása és behajtása érdekében, ami sajnos sok esetben már túl késő.


 
GLOBAL Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt.

Székhely:

1025 Budapest, Csévi u. 8.
Tel: (+36) 1 436 75 00
Fax: (+36) 1 436 75 09, 436 75 01
E-mail elérhetőségeinket a kapcsolat menüpontban találja!

Powered by: Venturi