english

Hírek

Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Az Emmi magasabb térítéssel és kedvező szabályozással igyekszik elősegíteni az egynapos sebészet elterjedését, amely gyorsan bővül, de a műtéteknek még mindig csak a húsz százalékát végzik ilyen módon, az EU-ban ez az arány már hatvan százalék.

Az ellátórendszer egyenlőtlenségeire keresi a megoldást a kormány, folyamatosan figyelemmel kísérik a kórházi kapacitások működésének adatait – válaszolta egy, az ágyszámkihasználtsággal kapcsolatos képviselői kérdésre Rétvári Bence. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hozzátette: az egynapos ellátások ösztönzése miatt az ilyen típusú beavatkozások mentességet élveznek a teljesítményvolumen-korlát alól, és a kórházaknak 10 százalékkal magasabb összeget fizet a biztosító. 2017-ben Magyarországon mintegy 260 ezer műtétet végeztek el az egynapos sebészetek, 2018-ban a beavatkozások száma eléri a 300 ezret. A Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság (MEST) adatai szerint az összes elvégzett műtétnek egyelőre kevesebb mint 20 százalékát végzik egynapos ellátásban, miközben más országok tapasztalatai szerint az arány akár 60 százalék is lehet.

"Akár 30 százalékkal is több műtétet tudnának elvégezni a hazai egynapos sebészeti központok"

– mondta korábban lapunknak Gamal Eldin Mohamed, a MEST elnöke. Miközben az unió számos országában szinte minden szürkehályog-műtétet egynapos sebészeti ellátásban végeznek el, Magyarországon ez az arány még mindig csak 54 százalék. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szerint ugyanakkor az egynapos műtétek száma három év alatt 54 százalékkal emelkedett.

Az Európai Unióban átlagosan 52 ágy jut tízezer lakosra, Magyarországon viszont csaknem 70, és tavaly 43 volt aktívan kihasználva. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint egy beteg nálunk átlagosan 9,5 napig fekszik kórházban, ez az egyik leghosszabb időtartam az Európai Unióban.

„Történtek ugyan lépések a kórházi ágazat hatékonyságának javítására, de további feladatok várnak megoldásra. A magyar kórházi ágazat méretének csökkentésére tett erőfeszítések ellenére az egészségügyi rendszer továbbra is túlságosan kórházközpontú” – írja az Európai Bizottság Magyarországról készített Egészségügyi országprofilja.

A bizottság szerint az elmúlt évtizedben Magyarországon folyamatosan nőtt és nem csökkent az átlagos kórházi tartózkodási idő.


Forrás: https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/megtriplazhato-az-egynapos-mutetek-szama-hazankban-2-1254517/

GLOBAL Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt.

Székhely:

1037 Budapest, Montevideo u. 6. I. em.
Tel: (+36) 1 436 75 00
Fax: (+36) 1 436 75 09, 436 75 01
E-mail elérhetőségeinket a kapcsolat menüpontban találja!

A GLOBAL Faktor Zrt. adatvédelmi tisztviselője:

Herman Andrea

Elérhetőségei:

Cím: 2400 Dunaújváros, Építők útja 7.
E-mail: dunaujvaros@globalfaktor.hu
Telefon: (+36) 25 510 134
 

Powered by: Venturi