english

Hírek

Eltűnhetnek a bioüzemanyagok, de nem emiatt tiltakoznak a zöldek

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottága úgy döntött, támogatja a bioüzemanyagok kivezetését, ugyanakkor a biomassza klímabarát hő- és villamos energia termelési alkalmazását elmulasztotta biztosítani - vélik zöld szervezetek. Félelmeik szerint ez az erdők fokozott kitermelését és égetését eredményezheti.

Az uniós szabályozás változásairól a Portfolio Energy Investment Forum 2017 konferencián is szó lesz. Még nem késő regisztrálni.

A testület október 23-án este szavazott a megújuló energia irányelv felülvizsgálatáról, amely konkrét célokat jelöl ki az Európai Unió elé 2030-as teljesítéssel. A holland zöldpárti képviselő, Bas Eickhout által jegyzett jelentést szűk többséggel, 32 igen, 29 nem, illetve 4 tartózkodás mellett szavazta meg a testület.

A jelentés értelmében a bizottság támogatja a bioüzemanyagok kivezetését a Megújuló Energia Irányelv hatálya alól mint a fenntartható energiagazdaságra való áttérés nem hatékony eszközét. A bioüzemanyagok szerepével kapcsolatban számos kétely merült fel, egy nemrégiben megjelent elemzés szerint az EU-ban fogyasztott biodízel 53 százalékát az EU-n kívülről importálják, például az esőerdők irtásával szoros összefüggést mutató trópusi pálmaolaj-termelésből fedezve az igényeket.

Ugyanakkor - egyre több környezetvédelmi és zöld szervezet várakozásával ellentétben a hétfői szavazás eredménye szerint a biomassza használatra vonatkozó szabályozáson nem változtatna a testület. A döntést zöld szervezetek erősen kifogásolják, mondván, azáltal, hogy a testület nem módosította a szabályozást, a megújuló energiaforrások elérendő arányára vonatkozó célok elérése érdekében az erdőket és egyéb érzékeny élőhelyeket egyre fokozottabb kitermelés sújthatja. A döntés így szerintük nem érvényesíti az erdők és a légkör kellő védelmét, emellett az olyan valóban fenntartható módon termelők hosszú távú stabilitását is elmulasztotta biztosítani, mint a hulladékból energiát előállító vállalkozások.
A fa jelenleg az EU első számú megújuló energiaforrása, a közösség teljes megújuló fogyasztásának 45 százalékát ez teszi ki - iparági források szerint azonban jóval nagyobb a részesedése, mint a szél- nap-, víz- és geotermikus energiának együttesen.

Az EU 2009 óta teszi lehetővé tagállamai számára, hogy a zöld és megújuló energiaforrások elterjedése érdekében támogathatssák a fa megújuló energetikai célú használatát, akár import forrásból is. A támogatások hatására a biomassza alkalmazása megugrott a szénerőművekben, bizonyos tagállamokban akár 85 százalékkal is - állítja a Sandbag tanulmánya. Eszerint az ilyen célra felhasznált biomassza 40 százalékát a jellemzően nem kellően hatékony szénerőművekben tüzelik el, ami nem csak azért aggályos, mert így a jelentős közforrású támogatások éppen a szenes infrastruktúra fennmaradását, hanem mert egy olyan eljárást dotálnak, amelynek eredményessége klímaszempontból finoman szólva is kérdéses.

Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/fenntarthatovilag/eltunhetnek-a-biouzemanyagok-de-nem-emiatt-tiltakoznak-a-zoldek.265993.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator
GLOBAL Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt.

Székhely:

1037 Budapest, Montevideo u. 6. I. em.
Tel: (+36) 1 436 75 00
Fax: (+36) 1 436 75 09, 436 75 01
E-mail elérhetőségeinket a kapcsolat menüpontban találja!

A GLOBAL Faktor Zrt. adatvédelmi tisztviselője:

Herman Andrea

Elérhetőségei:

Cím: 2400 Dunaújváros, Építők útja 7.
E-mail: dunaujvaros@globalfaktor.hu
Telefon: (+36) 25 510 134
 

Powered by: Venturi