english

Hírek

Kénytelen lesz elővenni az ollót a jegybank?

A vártnál lényegesen lassabb harmadik negyedévi növekedési ütemek után a közép-európai EU-gazdaságok jegybankjainak valószínűleg módosítaniuk kell reálgazdasági és inflációs előrejelzéseiket - vélekedtek londoni pénzügyi elemzők az elmúlt negyedév előzetes GDP-adatainak keddi ismertetése után.

A vártnál lényegesen lassabb harmadik negyedévi növekedési ütemek után a közép-európai EU-gazdaságok jegybankjainak valószínűleg módosítaniuk kell reálgazdasági és inflációs előrejelzéseiket - vélekedtek londoni pénzügyi elemzők az elmúlt negyedév előzetes GDP-adatainak keddi ismertetése után.

A fogyasztás a fő hajtóerő

Egyes citybeli vélemények szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várhatóan további kamatcsökkentéseket is végrehajt.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az előzetes térségi GDP-becslésekről összeállított helyzetértékelésükben közölték: a lengyel gazdaság idei egész éves növekedésére adott előrejelzésüket 0,3 százalékponttal, 2,7 százalékra, a román gazdaság idei teljesítményére szóló prognózisukat 0,2 százalékponttal, 4,9 százalékra csökkentették. Magyarországon és Csehországban változatlanul 2, illetve 2,6 százalékos növekedést várnak az idén.

A cég szerint az első becslésből sok részlet ugyan nem derül ki, de az aktivitási adatok arra vallanak, hogy a térségben a fogyasztás maradt a növekedés fő hajtóereje, a beruházások azonban a fogyasztásnál nagyobb mértékű negatív hatást gyakorolhattak a növekedésre.

A JP Morgan londoni elemzői Közép-Európában jövőre átlagosan 2,9 százalékos gazdasági növekedést várnak az idei előrejelzésükben szereplő 3,1 százalék után. Kiemelték, hogy ez jórészt stabil növekedési különbséget jelent a közép-európai és a nyugat-európai EU-térség között. A ház Nyugat-Európában is hasonló lassulást vár: becslése szerint 2017-ben ott 1,5 százalékos növekedés várható az idei prognózis által valószínűsített 1,7 százalék után.

Ösztönzőbb költségvetési politika

A JP Morgan várakozása szerint a közép-európai EU-gazdaságokban továbbra is a belső kereslet lesz az elsődleges növekedési hajtóerő, de jövőre már valamelyes eltolódás várható a beruházások felé. Emellett térségi gazdaságok költségvetési politikái is ösztönzőbbé válhatnak: a JP Morgan becslése szerint régiós átlagban a hazai össztermék 0,7 százalékának megfelelő költségvetési növekedésösztönzéssel lehet számolni 2017-ben az idei 0,4 százalék után.

A ház szerint a jövő évre várt erőteljesebb költségvetési ösztönzésben a térségen belül Magyarországnak lesz jelentős szerepe: itt a JP Morgan londoni elemzői 1,2 százalékos GDP-arányos költségvetési ösztönzést valószínűsítenek 2017-ben.

A cég becslése szerint az új autóipari beruházások 0,2 százalékponttal növelhetik a magyar gazdaság növekedési ütemét 2017-ben és 2018-ban is.

Enyhíthet a jegybank

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői ugyanakkor monetáris enyhítést is jósolnak jövőre Magyarországon.

A ház szerint a keddi GDP-becslések után a térségi jegybankoknak meg kell vizsgálniuk növekedési és inflációs előrejelzéseiket. A Commerzbank elemzői szerint a központi bankok növekedési prognózisai nagy valószínűséggel enyhén csökkennek, az inflációs előrejelzések azonban akár felfelé is módosulhatnak, tekintettel az elmúlt időszak inflációs meglepetéseire.

A cég a konszenzusnál jóval borúlátóbb térségi növekedési előrejelzéseket adott. Várakozása szerint a magyar gazdaság például az idén 1,3 százalékkal, jövőre 2,2 százalékkal növekszik.

Változtat véleményén a jegybank

A Commerzbank londoni elemzői szerint a harmadik negyedévi beszerzőimenedzser-indexek az egész térségben végig azt jelezték, hogy kifulladóban van a régió növekedési ciklusa, és nemcsak az EU-források lassabb folyósítása miatt. A beruházások a várakozásoknál jóval nagyobb mértékben lassultak, emellett a magánszektor fogyasztási aktivitása is meglehetősen lanyha volt, és a nettó export sem járult hozzá a térségi növekedéshez - hangsúlyozták a cég elemzői.

A Commerzbank szakértői ebben a környezetben azzal számolnak, hogy az MNB - jóllehet gyakorlatilag kizárta a kamatcsökkentéseket - végül mégis elszánja magát erre: a ház előrejelzése szerint a magyar jegybanki alapkamat a jelenlegi 0,90 százalékról 0,50 százalékra csökken.


Forrás: http://www.tozsdeforum.hu/tozsde/kotvenypiac/kenytelen-lesz-elovenni-az-ollot-a-jegybank-74995.html?=hirkereso

GLOBAL Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt.

Székhely:

1037 Budapest, Montevideo u. 6. I. em.
Tel: (+36) 1 436 75 00
Fax: (+36) 1 436 75 09, 436 75 01
E-mail elérhetőségeinket a kapcsolat menüpontban találja!

A GLOBAL Faktor Zrt. adatvédelmi tisztviselője:

Herman Andrea

Elérhetőségei:

Cím: 2400 Dunaújváros, Építők útja 7.
E-mail: dunaujvaros@globalfaktor.hu
Telefon: (+36) 25 510 134
 

Powered by: Venturi