english

Hírek

Elzárták az oroszok Magyarország felé az olajcsapot

Leállította az orosz Basnyefty olajcég a Magyarország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken keresztül történő olajszállítást - írja a Reuters. A háttérben ezúttal nem politikai okok állnak.

A Basnyefty októbertől decemberig 525 000 tonnányi, a Barátság kőolajvezetéken szállítandó olajra vonatkozó kvótával rendelkezett eddig, októberben még a terveknek megfelelően 180 ezer tonna olajat szállított le, november eleje óta azonban leállította a szállításokat e vezetéken keresztül.

A cég az elmúlt négy évben exportált olajat a belizei központtal rendelkező Normeston kereskedőcéggel kötött hosszú távú szerződése alapján. Kereskedők szerint a szállítás leállításának háttérben a Basnyefty új tulajdonosának, a Rosznyeftynek az értékesítési stratégiája áll, a cég ugyanis a végső vásárlókkal közvetlenül megkötött szerződésekben hisz.

Az egyetlen érintett végső vásárló a hírügynökség szerint a Mol. Kereskedők úgy vélik, a Basnyefty a Szlovákiának és Magyarországnak leszállítandó olajat kikötőkbe irányította.

Az állami ellenőrzés alatt álló Rosznyefty 330 milliárd rubelért, vagyis közel 5,2 milliárd dollárért vásárolta meg a Basnyefty 50,1%-os, vagyis többségi részesedésért, és kormányzati jóváhagyásra vár a fennmaradó kisebbségi tulajdonrész megvásárlásához.

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/elzartak_az_oroszok_magyarorszag_fele_az_olajcsapot.1052179.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

GLOBAL Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt.

Székhely:

1037 Budapest, Montevideo u. 6. I. em.
Tel: (+36) 1 436 75 00
Fax: (+36) 1 436 75 09, 436 75 01
E-mail elérhetőségeinket a kapcsolat menüpontban találja!

A GLOBAL Faktor Zrt. adatvédelmi tisztviselője:

Herman Andrea

Elérhetőségei:

Cím: 2400 Dunaújváros, Építők útja 7.
E-mail: dunaujvaros@globalfaktor.hu
Telefon: (+36) 25 510 134
 

Powered by: Venturi