english

Hírek

Lassan megtelik az eszközkezelő

Már csak 1500 családnak maradt hely az eszközkezelőnél, pedig az igény hatalmas. A bérleti díjat a többség rendesen fizeti, és már visszavásárlások is voltak.

Már csak 1500 családnak maradt hely az eszközkezelőnél, pedig az igény hatalmas. A bérleti díjat a többség rendesen fizeti, és már visszavásárlások is voltak.

Sok tízezer bajban lévő jelzáloghiteles kapott levelet az elmúlt hetekben a bankjától, hogy megoldást találjanak a helyzetére. Az egyik legjobb megoldásról, a Nemzeti Eszközkezelőről (NET) viszont a legtöbben már lecsúsztak. A jegybank szerint 144 ezer család helyzetét kellene rendezni. Az eszközkezelő viszont már csupán 1500 kérelmet tud befogadni – közölte lapunkkal az intézmény. A NET kerete 35 ezer, ennél több ingatlant nem vásárolhat.

Korábban egyébként még kisebb, 25 ezer darabos volt a keret, ezt tavaly szeptemberben emelték meg 10 ezer darabbal. Az igény pedig hatalmas, hiszen az eszközkezelő megoldása kényelmes, és nagy terhet vesz le az adósokról. A lakók a saját ingatlanjukban maradhatnak, amelyet olcsón bérelhetnek vissza, ráadásul a banki adósságtól is megszabadulnak. Az idén szeptember 30-ig 37 900 ingatlant ajánlottak fel az eszközkezelőnek, igaz, ebből 3571-et vissza kellett utasítani, mivel a lakás vagy ház nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, például a műszaki állapota miatt. A NET egyébként a legszegényebb országrészekben a legaktívabb, a legtöbb ingatlant Borsodban és Szabolcsban vásárolta meg, emellett Pest megyéből kapott még sok felajánlást.

Ha valakinek befogadták a kérelmét, már védve van, nem lakoltatják ki. A vásárlások ugyanakkor időbe telnek. A 33,5 ezer ingatlanból eddig valamivel több, mint 26 ezer került át a NET tulajdonába. Az intézmény átlagosan 3,8 millió forintot fizetett egy lakásért, amelyet a lakók havonta 10,5 ezer forintért bérelhetnek vissza. Ha a hitelek törlesztésével gondban is voltak korábban a bérlők, az eszközkezelőnek a többség már rendesen fizet. A kiszámlázott bérleti díjak 92 százaléka befolyt eddig, a maradék jelentős része pedig a NET szerint csupán technikai okokból késik, egy-két hónapos csúszásban van.

Aki nem fizet, azt persze előbb-utóbb kirakják az eszközkezelős lakásból is. Hat hónapnyi bérletidíj- vagy közösköltség-tartozás után felmondják a lakókkal kötött, határozatlan idejű szerződést, ehelyett határozott idejűt kötnek velük. A 26 ezer bérlő közül eddig 534-nél volt erre szükség. Az ilyen – jellemzően szerény pénzügyi ismeretekkel rendelkező – családokhoz egyébként mentorok is járnak, hogy segítsék őket az adósság rendezésében.
A programba bekerült családok, ha pénzhez jutnak, akár vissza is vásárolhatják a lakóingatlant. Ezzel a lehetőséggel kevesen éltek eddig, 146 lakást vettek meg az eszközkezelőtől, és 28 ügy van most is folyamatban. A lakók egyébként nagyon jutányos áron kaphatják meg az immár tehermentes ingatlant. A jogszabályok szerint a visszavásárlási vételár ugyanis az az ár, amit az eszközkelező fizetett a lakásért, erre csak a jegybanki alapkamat jön rá, illetve azoknak a beruházásoknak az ára, amelyeket esetleg a NET értéknövelési céllal az ingatlanra költött. A NET a bankoktól körülbelül a piaci érték 35 százalékáért vesz meg egy-egy ingatlant, így a lakók nagyjából harmadáron kaphatják vissza az egykor még végrehajtással fenyegetett lakásukat.


Forrás: http://www.vg.hu/penzugy/lassan-megtelik-az-eszkozkezelo-476780

GLOBAL Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt.

Székhely:

1037 Budapest, Montevideo u. 6. I. em.
Tel: (+36) 1 436 75 00
Fax: (+36) 1 436 75 09, 436 75 01
E-mail elérhetőségeinket a kapcsolat menüpontban találja!

A GLOBAL Faktor Zrt. adatvédelmi tisztviselője:

Herman Andrea

Elérhetőségei:

Cím: 2400 Dunaújváros, Építők útja 7.
E-mail: dunaujvaros@globalfaktor.hu
Telefon: (+36) 25 510 134
 

Powered by: Venturi