english

Hírek

Jönnek a forintosítási ajánlatok

Az autóhitelesek harmada kaphat olyan levelet, hogy a forintosítás után nő a törlesztőrészlete. Nem érdemes azonnal nemet mondani az ajánlatra – tanácsolja az MNB.

Az autóhitelesek harmada kaphat olyan levelet, hogy a forintosítás után nő a törlesztőrészlete. Nem érdemes azonnal nemet mondani az ajánlatra – tanácsolja az MNB.

Szűk két hetük maradt még a bankoknak és a pénzügyi vállalkozásoknak arra, hogy postázzák a devizaalapú autó-, illetve személyi hitelek forintosításáról szóló ajánlatukat a fogyasztóknak. A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint 242 ezer élő szerződést érint most a forintosítás, ebből több mint 215 ezer az autóhitel. A levél átvétele után az adósoknak 30 napjuk van arra, hogy eldöntsék: átváltják-e a hitelüket a felajánlott feltételek mellett, vagy maradnak a devizahitelnél.

A svájcifrank-alapú hiteleseknek kevés veszítenivalójuk van a váltással, hiszen a még le nem járt tartozásukat tavaly novemberi, 256,47 forintos árfolyamon forintosítják, ami körülbelül 10 százalékkal kedvezőbb a jelenlegi  286 forint körüli) kurzusnál, vagyis a hitelük tizedétől megszabadulhatnak. Az euróhitelesek is jobban járnak, de nem ennyire, a 308,97 forintos váltási árfolyam még egy százalékkal sem alacsonyabb a jelenlegi piacinál. A már lejárt tartozásokat az augusztus 19-i árfolyamon forintosítják, ami nem sokban tér el a jelenleginél.

A hiteleket a törvény szerint annuitásossá kell alakítani, ez számos szerződésnél a törlesztőrészletek növekedését eredményezheti. Az autóhiteleknek legalább az egyharmada például fix törlesztőrészletű, az árfolyam-különbözetet felhalmozó úgynevezett balloon vagy bullet típusú konstrukció volt. Akik ilyen hitelt vettek fel, folyamatosan ugyanakkora részleteket fizettek, eközben viszont a forint gyengülése miatt jelentős tartozásuk halmozódott fel, amelyet a futamidő végén kellene befizetniük. Ez igen komoly teher lehet, akár a folyósított összeg 50 százalékát is elérheti – figyelmeztetett az MNB.

Az érintettek valószínűleg olyan ajánlatot kapnak majd, amelyben a törlesztőrészletük nő, és a futamidő is hosszabbodhat, cserébe viszont megúszhatják a lejárat végén fizetendő gigantikus részleteket, ráadásul megnyerik a váltásnál a 10 százalék körüli árfolyamkedvezményt is. Aki túl magasnak találná az ajánlott törlesztőrészleteket, annak is érdemes megfontolnia a forintosítást – tanácsolja Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója. A pénzügyi intézményekkel ugyanis a forintosítás után lehet még alkudozni a hitel ismételt átstrukturálásáról. Szintén tárgyalhatnak majd a bankokkal azok, akiknek kombinált hitelük volt, amelynél a tőketörlesztés valamilyen megtakarításból történt volna. Akinek annuitásos hitele volt korábban, és nem volt lejárt tartozása, az egyébként valószínűleg a törlesztőrészletek csökkenését tapasztalja majd, lejárt követelések esetében viszont nőhetnek a havonta fizetendő terhek.

Nem alkotmányellenes a forintosítás

Elutasította az Alkotmánybíróság a deviza- vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződésekből eredő követelések forintosítását elrendelő törvényi rendelkezések alaptörvény-ellenességének megállapítására irányuló kérelmeket. A testülethez több száz alkotmányjogi panasz érkezett magánszemélyektől – közölte az MTI.

Forrás: http://www.vg.hu/penzugy/hitel/jonnek-a-forintositasi-ajanlatok-461906

GLOBAL Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt.

Székhely:

1037 Budapest, Montevideo u. 6. I. em.
Tel: (+36) 1 436 75 00
Fax: (+36) 1 436 75 09, 436 75 01
E-mail elérhetőségeinket a kapcsolat menüpontban találja!

A GLOBAL Faktor Zrt. adatvédelmi tisztviselője:

Herman Andrea

Elérhetőségei:

Cím: 2400 Dunaújváros, Építők útja 7.
E-mail: dunaujvaros@globalfaktor.hu
Telefon: (+36) 25 510 134
 

Powered by: Venturi