english

Hírek

Soha nem küldtek még ennyi pénzt haza a kivándorolt magyarok

Történelmi csúcsra nőtt a külföldre vándorolt magyarok hazautalása. A következő években még több pénzt küldhetnek, miután növekedhet az elvándorlás is. Ám ha felgyorsul a családok kiköltözésének üteme is, akkor már nem nagyon lesz kinek pénzt küldeni.

Történelmi csúcsra nőtt a külföldre vándorolt magyarok hazautalása. A következő években még több pénzt küldhetnek, miután növekedhet az elvándorlás is. Ám ha felgyorsul a családok kiköltözésének üteme is, akkor már nem nagyon lesz kinek pénzt küldeni.

Soha nem utaltak még haza annyi pénzt Magyarországon maradt családtagjaiknak külföldre vándorolt magyarok, mint most. A kivándorlás gyorsulásával párhuzamosan a hazautalások összege is elképesztően gyorsan növekszik: már a magyar gazdaság 3 százalékát adja. A KSH nemzeti számlái szerint a külföldről kapott munkajövedelmek tavaly elérték a 920 milliárd forintot, ami 43 milliárd forinttal meghaladja a 2013-ast, és 236 milliárddal több, mint a 2012-es.

A jövedelmek hazautalása 2010-ben kezdett el dinamikusan növekedni, amikor elindult a kivándorlási hullám Magyarországról. Az elmúlt öt évben százezrek hagyták el az országot átmenetileg vagy végleg. A legtöbben Nyugat-Európában próbáltak szerencsét, akik ha nem is tudtak elhelyezkedni saját szakmájukban, úgy is magasabb életszínvonalon élnek. Leginkább azonban a jól képzett munkaerő vándorol el, így nagy veszteség éri az országot, ami már több iparágban munkaerőhiányt okozott.
A 900 milliárd forintos hazautalás azt jelenti, hogy átlagosan 200-250 ezer forintot tesznek félre havonta a külföldön dolgozó magyarok, feltételezve, hogy 300-400 ezren küldenek pénzt. Ez viszont kissé magas összegnek tűnik, ez alapján akár azt is gondolhatjuk, hogy ennél is többen lehetnek a külföldön munkát vállaló magyarok.

„Van, amikor utalok haza pénzt, de nem rendszeresen – mondja Eszter, aki úgy érezte a kivándorlás előtt, hogy itthon nem lehet megélni a nettó 100-120 ezer forintos fizetésből. – Most vettünk egy autót úgy, hogy különösebben nem spóroltunk – meséli a lány, aki jól érzi magát Camberley-ben, és hatszor annyit keres, mint itthon. – Vígan élek Angliában, és nem tervezem, hogy hazamegyek.”

Sok más fiatal, főként 30-40 év alatti, dönt úgy, hogy Angliában próbál szerencsét. A pénzek hazautalása ugyan történelmi csúcsra ugrott tavaly, de a dinamika lassulni kezdett az előző évekhez képest. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egyre kevesebben vándorolnának el az országból – a statisztikák ezt éppen cáfolják –, hanem sokkal inkább azt mutathatja, hogy egész családok kezdtek el áttelepülni Nyugat-Euró­pába, például Nagy-Britanniába vagy Németországba, s már nincs miért pénzt utalni Magyarországra. Egy Londonban élő magyar szerint a hazai kivándorlók egy része otthon elveszítette az állását vagy a vállalkozását, és el kell tartaniuk egy családot, de vannak olyanok is, akik felvették a kölcsönöket, amelyeket aztán nem tudtak fizetni, és elveszítették a házaikat. Elsősorban a férfiak azok, akik házastársukat itthon hagyva vállalnak külföldön munkát, ebből fakadóan ők több pénzt is utalnak haza, mint a nők.


Forrás: http://www.vg.hu/gazdasag/soha-nem-kuldtek-meg-ennyi-penzt-haza-a-kivandorolt-magyarok-461467

GLOBAL Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt.

Székhely:

1037 Budapest, Montevideo u. 6. I. em.
Tel: (+36) 1 436 75 00
Fax: (+36) 1 436 75 09, 436 75 01
E-mail elérhetőségeinket a kapcsolat menüpontban találja!

A GLOBAL Faktor Zrt. adatvédelmi tisztviselője:

Herman Andrea

Elérhetőségei:

Cím: 2400 Dunaújváros, Építők útja 7.
E-mail: dunaujvaros@globalfaktor.hu
Telefon: (+36) 25 510 134
 

Powered by: Venturi