english

Hírek

Súlyos bűntetéseket kaptak a pénztárgéppel visszaélők

Sokba kerültek a hazai gazdaság szereplőinek az online pénztárgépekkel kapcsolatos különféle mulasztások. Eddig összesen több mint kétmilliárd forint büntetést szabott ki az érintettekre az adóhatóság.

Sokba kerültek a hazai gazdaság szereplőinek az online pénztárgépekkel kapcsolatos különféle mulasztások. Eddig összesen több mint kétmilliárd forint büntetést szabott ki az érintettekre az adóhatóság.

Folyamatosan ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy az érintett gazdasági szereplők beszerezték és megfelelően használják online pénztárgépüket. Mint a szervezet szóvivőjétől, Kis Péter Andrástól megtudtuk, jelenleg kevéssel több mint 180 ezer új típusú kassza üzemel az országban. Ezek bevezetése több száz milliárd forint adóbevétel-többletet eredményezett.

A NAV revizorai tavaly hetvenezer ellenőrzést fejeztek be, ezeket idén – szeptem­ber végéig – újabb 76 ezer vizsgálat követte. A 2014-es eljárások közül 11 ezerben bukkantak mulasztásra, a mostani kilenc hónapban pedig további 13 ezer alkalommal derült fény hiá­nyosságokra.
– Ezek miatt az elmúlt évben összesen egymilliárd forint mulasztási bírságot szabott ki a NAV, miközben az idei büntetések együttes összege 1,1 milliárd forint körül van – közölte Kis Péter András, hozzátéve: a revizorok nemegyszer adóhiányt is megállapítottak. A pénztárgépek ellenőrzése nyomán csak idén 680 millió forintnyi közteher lerovására kötelezték az érintetteket.

A szóvivő egy jelentéktelennek tűnő, mégis igen fontos mozzanatra külön is felhívta a figyelmet. A jogszabály értelmében a vállalkozásnak kötelessége garantálni, hogy az online adatkapcsolat folyamatos legyen pénztárgépe és a NAV között.

Amennyiben a kapcsolat megszűnik, a kassza nem küld információkat az adóhivatalnak, így a vállalkozás nem tesz eleget adatszolgáltatási kötelezettségének. – Megeshet, hogy a vállalkozás nem kötött szerződést valamely olyan mobilszolgáltatóval, amely az adatkapcsolatot garantálhatná, vagy megkötötte ugyan a kontraktust, de a szolgáltatás díját nem fizette be. Ha emiatt nem küldi el a vállalkozás pénztárgépe az adatokat, az érintett szankcióra számíthat – jegyezte meg a szóvivő, majd hozzátette: a NAV levélben értesíti azokat, akiknek készüléke legalább egy hónapja nem továbbít információkat. Az értesítés elektronikus úton az ügyfélkapus tárhelyre, vagy postai levélben érkezhet meg a címzettekhez. Az efféle tájékoztatás kiküldésekor a hatóság biztosra megy, a NAV ugyanis az adatkapcsolatot biztosító hírközlési szolgáltatóktól mindenkor tudomást szerez arról, melyik vállalkozás mulasztotta el a szükséges szolgáltatási díj lerovását.


Forrás: http://magyaridok.hu/gazdasag/ketmilliardos-birsag-penztargepek-miatt-99280/

GLOBAL Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt.

Székhely:

1037 Budapest, Montevideo u. 6. I. em.
Tel: (+36) 1 436 75 00
Fax: (+36) 1 436 75 09, 436 75 01
E-mail elérhetőségeinket a kapcsolat menüpontban találja!

A GLOBAL Faktor Zrt. adatvédelmi tisztviselője:

Herman Andrea

Elérhetőségei:

Cím: 2400 Dunaújváros, Építők útja 7.
E-mail: dunaujvaros@globalfaktor.hu
Telefon: (+36) 25 510 134
 

Powered by: Venturi